Ziua Bibliotecii 2013 - Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci

Go to content
Ziua Bibliotecii
ZIUA BIBLIOTECII 2013
__________________________________________________________________________
 
                                     Biblioteca la ceas aniversar
 
 
        Biblioteca tecuceană a apărut din nevoia comunităţii, pusă în operă de oamenii luminaţi ai timpului, care au avut credinţa că biblioteca şi cartea pot îmbogăţi spiritul uman şi pot ridica întreaga comunitate la un nivel superior de civilizaţie.
 
        În urmă cu 82 de ani profesorii din învăţământul liceal, în urma indicaţiilor formulate în Ordinul circular nr. 27369 al Ministerului Instrucţiunii şi Cultelor, au hotărât înfiinţarea unei biblioteci comunale, în scopul „luminării populaţiunei nevoiaşe, care n-are putinţă materială să-şi cumpere cărţi, reviste etc. pentru citit”.
 
        Anii au trecut pe nesimţite. Biblioteca a rămas un punct de reper pe harta oraşului. Dacă în 1940 deţinea 9000 de volume, astăzi este mul mai bogată, are aproximativ 130000 de unităţi de bibliotecă.
 
        Aniversarea a 82 de ani de existenţă reprezintă o mare sărbătoare şi bucurie pentru tecuceni dar şi pentru celelalte biblioteci şi slujitorii lor. Venerabila vârstă pe care o împlineşte Biblioteca dovedeşte ce oameni de ispravă au fost tecucenii iar ţinuta de acum a cetăţii cărţii din Tecuci, confirmă perenitatea spiritului creator tecucean.
 
        Sărbătoarea de vineri, 18 octombrie, a fost o binemeritată apreciere faţă de înaintaşii fondatori, dar şi faţă de activitatea câtorva generaţii de bibliotecari care au oferit locuitorilor Tecuciului bucuria cărţii şi lecturii.
 
        Ziua a debutat cu un moment de aducere aminte a poetului Ştefan Petică, patronul spiritual al Bibliotecii. La bustul poetului, de pe Aleea personalităţilor din Grădina Publică, s-a oficiat o slujbă de pomenire la care au participat părintele Mihai Roşu şi părintele Vasile Boldeanu alături de bibliotecari, consilieri şi prieteni ai Bibliotecii. În miezul zilei Galeria „Helios” a Bibliotecii a găzduit o activitate densă dedicată zilei Bibliotecii dar şi comemorării poetului Ştefan Petică. Anul acesta alături de Bibliotecă s-a implicat în acest demers şi Societatea culturală „Ştefan Petică” 2007, prin d-na prof. Eleonora Stamate.
 
        Directorul Bibliotecii Municipale „Ştefan Petică” d-na Daniela Grigoraş a deschis activitatea cu un cuvânt despre istoricul Bibliotecii, simultan s-a proiectat un film cu imagini din activitatea Bibliotecii din perioada 1992 – 2007, realizat de părintele Constantin Velicu. Simezele Galeriei „Helios” au găzduit expoziţia de cartofilie „Marea Britanie – natură, arhitectură, turism” din colecţia d-lui Ştefan Andronache. Despre împătimitul colecţionar a vorbit colega noastră, Daniela Ignat iar muzeografa Lucia Gologan a făcut aprecieri elogioase la adresa exponatelor. Profesorul Gh. Frătiţă de la  Iveşti l-a evocat pe poetul Ştefan Petică; dl. Profesor ne-a arătat câteva documente inedite despre poet şi despre urmaşii acestuia.
 
        A venit rândul oaspeţilor: elevii Şcolii nr. 1 din Lieşti, însoţiţi de d-na profesor Mihaela Bulai, prieteni vechi ai Bibliotecii, au avut un moment poetic deosebit care a îmbinat rolul bibliotecii în viaţa elevilor şi poezia lui Ştefan Petică. Copiii de la Lieşti au venit cu daruri : o expoziţie de filatelie realizată de Cercul de filatelie” Ştefan Petică” îndrumat  de d-na prof. Mihaela Bulai ( expoziţia poate fi admirată la Secţia de carte pentru copii) şi un coş plin cu roadele toamnei. În continuare Bianca Tănase , elevă cl. a-VIII-a ,de la Şcoala gimnazială „Şt. O. Iosif” a recitat o poezie de-a lui Ştefan Petică iar Rareş Drăguţu, elev cl. A -VII-a B, Şcoala gimnazială „Iorgu Iordan” ne-a încântat cu un moment muzical la vioară.
 
        D-na Nicoleta Călina Presură, nepoată a poetului Şt. Petică, lector universitar dr. la Facultatea de Litere din Craiova, a transmis un mesaj de salut celor prezenţi şi a menţionat faptul că în  acest an a acordat 5 burse a 100 de lei pentru 5 copii pasionaţi de lectură. Bursele au fost acordate sub egida Societăţii Culturale „Ştefan Petică” 2007, condusă de poeta Eleonora Stamate şi Bibliotecii Municipale „Ştefan Petică” Tecuci. Iată cine a fost premiat:
 
                  Boldeanu Teodora-Nectaria – Şcoala  Cărăpceşti
 
                  Bocăneală Ştefan                 - Şcoala nr. 1 Lieşti
 
                  Văcăruş Alexandra              - Şcoala „Dimitrie Sturdza” Tecuci
 
                  Rusu Oana-Gabriela            - Colegiul Naţional”Spiru Haret” Tecuci
 
                  Ilie Gabriela                         - Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Tecuci
 
        S-a anunţat intenţia d-nei Nicoleta Călina Presură de a spijini material înfiinţarea unui cenaclu literar pentru copii şi tineri care să poarte numele lui Ştefan Petică şi înfiinţarea unui concurs de poezie care să poarte numele poetului.
 
        La final au fost premiaţi voluntarii care au lucrat în Bibliotecă în vacanţa de vară a acestui an. Colega noastră, Carmen Scînteianu, îndrumătoarea lor, a premiat pe următorii elevi: Arhip Alma, Albu Lidia, Bobu Monica, Jalbă Ana-Maria, Julea Florela-Aurora, Nălbaru Roxana, Păduraru Alexandra.
 
        Au fost alături de noi colege bibliotecare , elevi de la Şcoala „Elena Doamna” Tecuci, consilieri, profesori, directori de la instituţii de cultură şi învăţământ şi colaboratori ai Bibliotecii.
 
        Trebuie să recunoaştem faptul că misiunea noastră , a bibliotecarilor, vizează înălţimea acelor dorinţe care tind spre desăvârşire.
 
        Suntem datori să oficiem cultul cărţii benefic pentru a declanşa în conştiinţa oamenilor emoţia şi bucuria cunoaşterii, a recunoaşterii, a informaţiei, a descoperirii, a gândului care descifrează migraţia visului, a visului care face popas în suflet şi în minte, a omului ce se constată efemer dar şi durabil, capabil de toată înţelepciunea adunată în cărţi, în biblioteci.
 
 
                                                                               prof. Manuela Cepraga
 
                                                              Biblioteca Municipal㔪tefan Petică” Tecuci
 
                  
 


<
>
______________________________________
Web development by DanS

ADRESA:
___________________
Str.Republicii, nr.11,
Tecuci,
CP 805300
TELEFON:
________________________
0336109461  Manager: Daniela Grigoraș
________________________________________
EMAIL: bstefanpetica@yahoo.ro
biblioteca_stefan_petica@municipiultecuci.ro
Back to content