La 110 ani...Stefan Petica 2014 - Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci

Go to content
Evenimente
LA 110 ANI...ȘTEFAN PETICĂ
__________________________________________________________________________


    ȘTEFAN  PETICĂ
                                            La 110 ani  după…
        În anul 2014, pe 17 octombrie,  s-au împlinit 110 ani de la moartea poetului Ștefan Petică, primul poet simbolist declarat, așa cum l-a numit George Călinescu. Tot în acest an Biblioteca Municipală Tecuci aniversează 20 de ani de când, la inițiativa profesorului Ștefan Andronache, director al bibliotecii la acea vreme, s-au făcut demersurile necesare  ca  Ștefan Petică să devină patronul spiritual  al bibliotecii tecucene și deci,  aceasta să-i poarte numele.
         O fericită conjunctură a făcut ca, în acest an încărcat de semnificații pentru noi, să avem șansa de a participa ca parteneri într-un proiect cultural de anvergură, inițiat de d-na conf. univ. dr. a Universității din Craiova,  Nicoleta Călina Presură, descendentă a familiei Petică, proiect intitulat „La 110 ani după - omagiu adus primului simbolist român – Ștefan Petică.  Proiectul se bucură de susținerea și cofinanțarea Administrației Fondului Cultural Național și cuprinde o paletă largă de manifestări încununate de desfășurarea pe 9 noiembrie  2014, la Craiova,  a Simpozionului Național „Ștefan Petică – la 110 ani după…”
În cadrul proiectului s-au desfășurat evenimente culturale diverse:         - lecturi publice,
- manifestări aniversare la Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci,  
- concursul de creație literară, creație plastică și recitare intitulat „Când vioarele tăcură…/Poezia lui răsună” lansat de biblioteca tecuceană și aflat la a-2-a ediție,   
- omagierea poetului la mormântul său și la Muzeul de Istorie „Paul Păltânea” Galați - Secția Casa Memorială „Hortensia Papadat – Bengescu” Ivești,
- lansarea  site-ului http://www.bstp.ro/.  care se constituie într-o bază de date, accesibilă în țară și străinătate, ce cuprinde repere bibliografice actualizate, documente și mărturii ale vieții și activității scriitorului și ale manifestărilor omagiale desfășurate de-a lungul timpului.
            Alte obiective al proiectului vizează crearea unui punct de lucru și documentare la Universitatea din Craiova precum și scanarea a 200 de manuscrise și recuperarea textelor inedite și publicarea lor.
           Amplul demers de valorificare a memoriei poetului este întregit și de apariția la Editura AIUS din  Craiova  a volumului omagial Ștefan Petică. La 110 ani după…. într-o primă ediție tipărită la Tipografia Graphotek din Tecuci.
Ediția este îngrijită de Conf. univ .dr Nicoleta Călina Presură care s-a ocupat și de cuvânt înainte, tabel cronologic și repere bibliografice. Volumul tipărit are atașat un CD cu versuri ale lui Ștefan Petică în lectura actorilor Nicolae Călugărița și Mircea Constantinescu, înregistrări produse de Radio România. Strădania doamnei Nicoleta Călina Presură, așa cum însăși precizează în preambulul volumului, izvorăște din dorința ca dragostea pentru cultură care a animat scurta viață a poetului să ne unească și pe noi, urmași și beneficiari ai moștenirii sale culturale, în cunoașterea și aprecierea  valorii și frumuseții operei celui dispărut .           
Volumul este structurat în mai multe secțiuni prima fiind rezervată aprecierilor  unor distinse personalități ale lumii academice din țară și din afara ei. Amintim  aici doar câteva nume: Marco Lucchessi, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Lidia Bote Marino. C.D. Zeletin, Mihai Zamfir, Iulian Boldea, Doru Scărlătescu, Constantin Trandafir și lista poate continua.
O a doua secțiune este dedicată omagiului exprimat în scris  de câteva personalități tecucene : Eleonora Stamate, Ștefan Andronache, Dionisie Duma, Vasile Ghica pentru ca în cea de-a treia să-și găsească locul de manifestare a admirației neîngrădite unele din personalitățile satului natal: Gheorghe Frătiță, Mihaela Bulai, Aurel Scarlat, Antohe Chirvăsuță.
De remarcat este și secțiune intitulată Addenda unde găsim documente inedite,  facsimile ale unor manuscrise precum și informații despre casele unde a locuit poetul, imagini de la manifestările culturale dedicate poetului, fragmente din volume în ediție limitată și arborele genealogic al poetului.
Această primă ediție tipărită a volumului omagial reprezintă, pentru noi cei născuți sau trăitori  pe aceste meleaguri și interesați în valorificarea memoriei culturale locale, o contribuție deosebită și utilă în a ne defini mai clar locul meritat, grație înaintașilor noștri, în edificiul culturii naționale.

 

<
>
______________________________________
Web development by DanS

ADRESA:
___________________
Str.Republicii, nr.11,
Tecuci,
CP 805300
TELEFON:
________________________
0336109461  Manager: Daniela Grigoraș
________________________________________
EMAIL: bstefanpetica@yahoo.ro
biblioteca_stefan_petica@municipiultecuci.ro
Back to content