Stefan Petica 140 ani de la nastere 2017 - Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci

Go to content
Evenimente
ȘTEFAN PETICĂ - 140 DE ANI DE LA NAȘTERE 2017
__________________________________________________________________________


                             ȘTEFAN PETICĂ – 140 DE ANI DE LA NAȘTERE
   
     Sfârșitul de săptămână  a fost, pentru iubitorii cultuii tecucene, încărcat de emoție și semnificații și asta grație faptului că  Tecuciul, prin intermediul  Bibliotecii Municipale „Ștefan Petică”,  a  fost gazda unei manifestări de excepție  pe măsura valorii intelectuale a  participanților.  Este vorba de Simpozionul  „Ștefan Petică - 140 de ani de la naștere” desfășurat sâmbătă, 21 ianuarie 2014, ora 10, în cadrul proiectului omonim finanțat de Institutul Cultural Român și în care biblioteca tecuceană  este parteneră alături de Universitatea din Craiova – Facultatea de Litere și Muzeul Național al Literaturii Române din București.
    Pe parcursul evenimentului ne-am bucurat de comunicări interesante legate de viața și opera „primului simbolist român declarat”,  Ștefan Petică.  
    Oaspeți de seamă  precum: acad, Nicolae Dabija de la Chișinău, prof. univ. dr. Mihaela Albu, lect. univ. dr. Ilona Duță și conf.univ.dr. Nicoleta Călina de la Universitatea din Craiova, prof. univ. dr. Doru Scărlătescu de la Universitaea  Alexandru Ioan Cuza  din Iași, prof. dr. Theodor Codreanu de la Huși – membru al USR, prof. dr. Nicolae Scurtu de la București – membru al USR și, alături de aceștia, alți iubitori și truditori pe altarul culturii din arealul tecucean și nu numai,  au dat valoare  și esență unei manifestări de care orașul nostru ar trebui să fie mândru.
  Demersul cultural a fost rotunjit de lansarea volumului I (Poezii) din ediția Opere - Ștefan Petică, ediție  îngrijită de Nicoleta Presură – Călina dar și de alte  două momente artistice speciale, inspirate de opera lui Petică și realizate de dl. Ștefan Andronache, fost director al bibliotecii tecucene, la inițiativa căruia Ștefan Petică a devenit patronul spiritual al Bibliotecii Municipale Tecuci.
     Astfel, expoziția de fotografie  intitulată „De la simfonia de flori la amurgurile înflăcărate”  și diaporama  „În căutarea liniștii și frumuseții”  au încântat publicul  și ne-au transpus prin imagine și sunet în atmosfera creației literare a  celui care a fost Ștefan Petică.
      Manifestările din cadrul acestui proiect cultural au continuat și duminică, 22 ianuarie 2017, prin vizita la Casa Memorială  „Hortensia Papadat –Bengescu” de la Ivești, secție a Muzeului de Istorie „Paul Păltânea” din Galați. Aici, alături de muzeograf, gazdă ne-a fost  domnul Gheorghe Frătiță, neobosit cercetător și păstrător al valorilor culturale locale care, cu entuziasmul ce-l caracterizează, ne-a prezentat camera dedicată special lui Ștefan Petică în cadrul muzeului, uimindu-ne, ca de fiecare dată,  cu informații și noi descoperiri.  
       Participanții s-au deplasat apoi la mormântul poetului din curtea bisericii din Bucești unde s-a depus o coroană de flori, a avut  loc un Te Deum dedicat amintirii poetului, s-au rostit versuri și gânduri  legate de personalitatea celui evocat.
      Bilanțul celor două zile credem că ne ajută pe noi, cei care am participat cu interes și smerenie, să readucem  în conștiința publică o personalitate atât de plurivalentă cum a fost cea a lui Ștefan Petică și nu ne putem opri să nu ne întrebăm, ce ar fi însemnat pentru cultura română îngăduința  sorții de a-l fi lăsat să trăiască mai mult.
      În încheiere, să mulțumim celor care au sfidat frigul de afară și au ținut să fie alături de noi dar și celor care au asigurat condițiile materiale de desfășurare a evenimentului.  Ne gândim aici la conf.univ.dr. d-na Nicoleta Presură – Călina, descendentă a familiei Petică, la instituții precum Insitutul Cultural Român care a finanțat desfășurarea acestui proiect ce va continua, în săptămânile ce urmează, prin alte manifestări dedicate poetului, la Facultatea de Litere a Universității din Craiova  și la Muzeul Național al Literaturii Române din București. Mulțumiri aducem, pentru sprijinul acordat,  Primăriei Municipiului Tecuci care a fost alături de noi, fizic și material, prin domnul primar, ing. Cătălin – Constantin Hurdubae și consilieri locali.  Nu în ultimul rând, un cuvânt de mulțumire adresăm și domnului inginer Cătălin Dodu președintele AARD Unirea Tecuci care, ca și în alte împrejurări, se situează alături de cultura tecuceană  prin spirit dar și prin faptă.
                                                                   Bibliotecar Daniela-Cecilia Ignat
                                                         Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci
<
>
______________________________________
Web development by DanS

ADRESA:
___________________
Str.Republicii, nr.11,
Tecuci,
CP 805300
TELEFON:
________________________
0336109461  Manager: Daniela Grigoraș
________________________________________
EMAIL: bstefanpetica@yahoo.ro
biblioteca_stefan_petica@municipiultecuci.ro
Back to content